Tinnitus: Her kan du få hjelp i Oslo


Øresus, tinnitus, er en opplevelse av lyd i øret som ikke stammer fra en ekstern lydkilde. Det kan manifestere seg som pipelyder, ringelyder, hvisling eller plystrelyder. Selv om det ikke er farlig, kan tinnitus være plagsomt for mange.

Symptomer og tilleggs plager

Tinnitus er en unik opplevelse for hver person. Noen opplever det i ett øre, mens andre har det i begge ører eller et udefinerbart sted i hodet. Vanlige beskrivelser inkluderer susende, fresende, ringende eller plystrende lyder. Tinnitus kan også føre til søvnproblemer, konsentrasjonsvansker og angst.

Det finnes hjelp

Blant tilnærmingene for å håndtere tinnitus er lydbehandling, det vil si bruk av hvit støy, naturlyder eller spesifikke lyder for å maskere tinnitus. Også kognitiv terapi og stressmestring for å endre tankemønstre og reaksjoner på tinnitus er effektivt. Oppsøk lege, følg legens råd, og be om henvisning til audiopedagog. Du bør dessuten unngå eksponering for høy lyd; invester i egne tilpassede ørepropper (slik musikere bruker).

Klikk på nettsidene til Linderud Audiopedagogiske Senter og Hørselshemmedes landsforbundher finner du mer informasjon. Tidlig intervensjon og riktig informasjon kan bidra til å håndtere tinnitus effektivt. For noen henger plagene også sammen med anspenthet. Da kan vil du kunne få hjelp av spesialister på muskler og skjelett, blant andre ved Klinikk for alle.